Pomôžte rozvoju stránky a zdieľajte článok s priateľmi!

Zo záhrady je technická zástavba domu - prístavba, okrem iného kotolňa a práčovňa, ako aj záhradný sklad, ktorého stena čiastočne pokrýva terasu z priľahlého pozemku.

Dom v centre mesta Gliwice má ekonomický tvar a jedinečný interiér. Predtým, ako bol postavený, bolo potrebné na stavbu prispôsobiť ťažký stavebný pozemok. Problémom bola vysoká hladina podzemnej vody a skutočnosť, že ide o pozemok na svahu, aj keď s miernym sklonom.

Dom na ťažký stavebný pozemok. Stavba v oblasti s vysokou hladinou podzemnej vody

Geotechnické štúdie preukázali vysokú hladinu podzemnej vody (40 cm pod hladinou). Pozemok mal tiež veľmi veľký svah, ktorý bol vyrovnaný tak, aby vytvoril umelý násyp. Dom preto musel byť postavený na 36 injekčných mikrofilmoch. Predpona „mikro“ je však veľmi zavádzajúca, pretože každá z nich bola dlhá asi 6 metrov. Hromady dosiahli pôvodnú vrstvu pôdy, v ktorej mohli nájsť podporu.

Pekne situovaný stavebný pozemok

Poloha blízko centra mesta mala pre mladý pár zásadný význam: obaja veľa cestujú v obchodných záležitostiach v rôznych denných dobách a pretože majú príležitosť pracovať doma, môžu sa odtiaľto ľahko dostať ku stretnutiam s klientmi. Okolo pozemkov je však zároveň idylická a zeleň - jelene a diviaky sa niekedy približujú k plotu a sojky sedí na blízkych stromoch a na plote. A prúd tečie priamo na hranici pozemku. Jeho blízkosť bola veľmi dôležitá nielen preto, že dáva tejto oblasti jedinečný charakter, ale tiež preto, že vo vzdialenosti 8 m od nej nie je možné vybudovať nič. Bolo potrebné dodržať vzdialenosť 3 alebo 4 m od hranice so susednými pozemkami, ponechať 6 m od prístupovej cesty. Týmto spôsobom sa spontánne vynoril fragment pozemku, do ktorého by sa dal vstupovať do domu. A vôbec to nebolo také veľké.

Dom s prístavbou

Dom na prvý pohľad vyzerá dosť skromne: je to jednoduchý blok s jednoduchou sedlovou strechou. Jeho silueta je však v podstate dynamická a prekvapujúca (alebo krivka a zvláštna, ako hovorí investor s úsmevom). - Obklopili sme jadro domu pripomínajúce tradičnú chalupu s jednoposchodovými prístavbami, ktoré vám umožňujú zakryť nedostatky pozemku - hovorí autor projektového architekta Damiana Kałdonka. Kocka, ktorá z prednej časti domu pribudla, má vstupnú a vstupnú plochu, zo záhradnej strany k hlavnej časti domu je priľahlá jednoposchodová prístavba a malá budova na záhradné skladovanie sa nachádza dva kroky od domu. Budova postavená na lichobežníkovom pozemku má časť vonkajších stien rovnobežnú s obvodom pozemku, vďaka čomu môže lepšie využívať svoj povrch.

Ekonomické vyjadrenie fasády domu sa otvára do okolia s početným zasklením. Prístupová cesta je zo západu, takže plnia dôležitú funkciu pri osvetľovaní interiéru

Denná zóna na prízemí

Domáci a hostia trávia väčšinu času v otvorenom obývacom priestore na prízemí. Jeho plocha nie je príliš veľká - kuchyňa, jedáleň a obývacia izba majú celkom asi 41 m 2 - a napriek tomu sa jej podarilo získať dojem priestrannosti a dychu. Okrem iného vďaka skutočnosti, že dvere boli úplne opustené. Široká diera v tehlovej stene vedie do kuchyne, ktorá vedie do jedálne, a konvenčné ohraničenie zóny voľného času v jednorázovom interiéri je určené predovšetkým drevenou podlahou. Do tejto časti sa dá dostať aj reprezentatívnejším vchodom priamo z haly. Najväčší z okien sa tiahne po celej dĺžke obývacej izby (t. J. 5 m) a vyplňuje interiér svetlom a farbami všetkých ročných období.

Hlavné telo budovy bolo pokryté sedlovou strechou ukončenou plochými betónovými dlaždicami a bez odkvapov. Napriek svojej tradičnej podobe má moderný charakter

Dom naplnený svetlom

Skutočnosť, že slnečné svetlo a kontakt s očami s okolím domu sú pre obyvateľov veľmi dôležité, je zrejmá z prahu a ešte skôr - to naznačuje samotný pohľad na predné dvere s dvoma vysokými priečkami. Polootvorená predsieň (dokonale osvetlená aj vďaka vysokému oknu v bočnej stene) vedie do prekrásnej reprezentatívnej haly. Toto je, samozrejme, naplnené svetlom, ktoré tu siaha z miestností dennej zóny, tečie cez strešné okná v podkroví a cez sklenené dvere umiestnené na druhom konci budovy oproti vchodu. Vedú priamo na terasu a povzbudzujú vás, aby ste šli von a ukázali zelené okolie pozemku. Vo vstupnej hale v prízemí môžete vidieť unikátne dekorácie - klavír a premietač filmov z 50. rokov 20. storočia. Podkrovná chodba je tiež plná denného svetla a výhľadov na stromy vďaka kolenným oknám namontovaným na oboch stranách haly (celkom šesť okenných krídel).

Viditeľný interiér domu v Gliwiciach

Pomôžte rozvoju stránky a zdieľajte článok s priateľmi!

Kategórie: